Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Nou model per predir els huracans de la NOAA

Posted by Costa M. a 5 Juny 2012


El nou model ajudarà als pronosticadors de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a l’estudi de la paret de l’ull dels huracans d’aquesta temporada.

Paret de l’ull de l’Huracà Katrina. Fotografia presa el 28 d’agost del 2005 des de l’avió “NOAA P-3 Caçador d’huracans” abans que la tempesta toqués terra a la Costa del Golf dels Estats Units.
Font: NOAA

Quan el primer huracà emergeixi de l’Oceà Atlàntic o el Golf de Mèxic aquesta temporada, la NOAA utilitzarà un model estadístic nou per ajudar a predir l’inici del “cicle de reemplaçament de la paret de l’ull”, un indicador clau de que la força d’una tempesta i la mida està a punt de canviar dramàticament . Aquesta nova eina se suma a una sèrie de productes de predicció que la NOAA utilitza per advertir a les comunitats costaneres de les amenaces imminents.

Una paret de l’ull d’un huracà és una banda organitzada de núvols que immediatament envolten el centre o ull d’un huracà. Els vents més intensos i les pluges es produeixen prop de la paret de l’ull. Dins d’un huracà, els cicles de reemplaçament de la paret de l’ull es produeixen quan una segona paret d’huracà concèntrica es forma al voltant de la paret de l’ull original i, finalment, la reemplaça. Aquest fenomen ocorre especialment en els huracans forts i de llarga durada.

“Els huracans se solen enfortir i créixer gradualment amb el temps, però els cicles de reemplaçament de la paret de l’ull poden causar canvis molt bruscos en la grandària i la intensitat“, va dir Jim Kossin, un científic de la NOAA, el Centre Nacional de Dades Climàtiques, que va encapçalar l’esforç per crear el model.

El model prediu l’inici del cicle de desenvolupament de substitució de la paret de l’ull mitjançant la mesura dels aspectes clau de l’estructura de la tempesta i el medi ambient, i la relació d’aquestes amb les condicions observades durant els cicles de reemplaçament en el passat. Kossin va dir que la habilitat en la previsió d’aquests cicles naturals és crucial per protegir la vida i la propietat.

“A mesura que s’apropava a Nova Orleans, l’huracà Katrina es va afeblir, però va créixer en grandària a causa d’un cicle de reemplaçament de la paret de l’ull i el camp de vent va portar a una gran onada de la tempesta enorme que va devastar la costa del Golf”, va dir Kossin.

Imatge de satèl·lit de la NOAA de l’huracà Katrina presa el 28 d’agost del 2005. Les bandes externes de la tempesta va assolar la costa del Golf dels Estats Units un dia abans de tocar terra.
Font: NOAA

El model utilitza dades de satèl·lits geoestacionaris de la NOAA, els GOES (Geostationary Operational Environmental Satellites), per identificar els patrons dels huracans relacionats amb l’estructura dels cicles de reemplaçament de la paret de l’ull. Imatges de microones de satèl·lits d’òrbita polar de la NOAA van ser incorporats àmpliament per crear el model mitjançant les dades del passat.

“Aquest és un primer pas important cap a la comprensió de com podem utilitzar el cicle de la paret de l’ull per millorar algun dia, els pronòstics d’intensitat”, va dir James Franklin, cap d’oficina de la unitat especialista en huracans del Centre Nacional d’Huracans.

Aquest projecte forma part del Camp de Prova Comú de l’Huracà de la NOAA (NOAA Joint Hurricane Testbed), que forma part del Projecte de Millora de Predicció d’huracans en el marc del pla estratègic de la Nació “Weather-Ready” de la NOAA.

Per altra banda, també cal destacar que el 24 de maig de 2012 la NOAA va anunciar des de Miami, des del Laboratori Oceanogràfic i Meteorologic de l’Atlàntic (on hi ha localitzada la Divisió de Recerca d’Huracans), que la temporada d’huracans a l’Atlàntic d’aquest any 2012 seria aproximadament normal (“near-normal”).

Per tota la temporada d’huracans que dura 6 mesos i que va començar el passat 1 de juny, el Centre de Prediccio del Clima de la NOAA va dir que hi ha un 70% de probabilitat que es produeixin de 9 o 15 tempestes, que d’aquestes unes 4 o 8 prenguin força fins a convertir-se en un huracà, i que d’aquestes unes 3 esdevinguin huracans majors (de categoria 3, 4 o 5).

Font: NOAA

La missió de la NOAA és comprendre i predir els canvis en l’entorn de la Terra, des de les profunditats de l’oceà a la superfície del Sol, i per conservar i administrar els nostres recursos costaners i marins.

Per a estar preparats pels huracans en cas que viatgeu a la zona us recomano visitar: READY on trobareu informació sobre què cal fer abans de l’arribada de l’huracà, durant i després del seu pas, així com altres informacions pràctiques sobre els huracans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: