Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Funnel clouds (núvols embut)

Posted by Costa M. a 15 Mai 2012


El mes passat la Marta em va dir que havia vist aquests tipus de núvols a Richland (WA, Nord Oest dels Estats Units) i això va fer que m’interessés saber-ne més.

Un núvol embut penja com una protuberància del núvol mare i s’acosta cap a la superfície terrestre. Localització: Ardmore, Oklahoma. Data: 29/04/85. Font: NOAA Photo Library; Colecció del National Severe Storms Laboratory (NSSL)

Segons el Glossary of Meteorology, un núvol embut és qualsevol núvol rotatori que penja d’un cumulus o d’un cumulonimbus, però cal diferenciar-lo d’un tornado perquè el primer no arriba a tocar al terra ni està associat amb vents forts en superfície. Un núvol embut te l’aparença d’un con o agulla sobresortint com una protuberància de la base del núvol mare. Si que és cert que alguns tornados es generen a partir d’un núvol embut però no tots. El que crida l’atenció d’aquest tipus de núvols és que des de la distància es poden confondre amb un tornado.

Per tant, val la pena tenir en compte si s’observen d’estar alerta ja que en qualsevol moment es podria formar un tornado, els quals si que són perillosos.

Inici d’un tornado. El núvol embut de condensació encara no ha tocat el terra. Tanmateix, el núvol de pols que s’ha generat a la superfície indica que aviat el tornado tocarà terra. Dia: 22/05/81. Localització: Cordell, Oklahoma, USA. Font: National Severe Storms Laboratory (NSSL) Collection. Autor: NOAA Photo Library, NOAA Central Library; OAR/ERL/National Severe Storms Laboratory (NSSL)(wikimedia commons)

Més informació:

Wikipedia.org

Weatherquestions.com

BBC

Gràcies a MartiKa! per informar-me de la seva existència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: