Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Núvols “tsunami”

Posted by Costa M. a 11 febrer 2012


Les fotografies són extraordinàries, però no us deixeu enganyar pel titular “El tsunami increïble d’onades de núvols que va tenir lloc a la Costa de Florida” del reporter del Daily Mail.

En realitat aquest fenomen es dona freqüentment i de manera natural quan masses d’aire humides topen amb un obstacle prou alt, usualment muntanyes, el qual obliga a l’aire a ascendir i això fa que es condensi l’aigua que contenia aquesta massa d’aire donant lloc als núvols. En aquest cas els obstacles són els edificis construïts a primera línia de mar de la ciutat de Panamà a Florida, i les fotografies són molt espectaculars perquè recorden a imatges (no gaire realístiques) del que vindria a ser un megatsunami, sovint recreat a pel·lícules com ara “El dia de demà (The day after tomorrow, 2004)”.

Dic que no són realístiques perquè quan es produeix un tsunami (tots hem pogut veure les imatges del Tsunami de Sumatra del 2004 o el de Fuqujima al 2011),  si bé les onades es fan cada vegada més grans a mida que s’acosten a la costa, mai arribarien a ser tant gegants com per passar per sobre els edificis! Els tsunamis són molt destructius perquè tota l’aigua que porten porta molta energia, que s’ha acumulat durant el moviment de les plaques tectòniques, però no perquè les onades siguin gegants i per això destructives per se. Tot això ho dic sense pretendre ser una experta en tsunamis i deixant a part el tema dels megatsunamis, els quals es donen lloc en circumstàncies molt especials i no estan molt ben documentats científicament.

Bé, deixant a part dels tsunamis, les imatges tant impressionants d’aquestes “onades de núvols” van ser captades pel pilot d’helicòpter, JR Hott, que va ser informat del perill d’una boira per allà on volava.Segons el Dr Greg Forbes, de Weather.com, el fenomen es va produir de manera natural com a conseqüència de què l’aire càlid i humit que es forma a les aigües de la costa de Florida va anar-se acostant a la línia de mar, i això va fer que l’aire es refredés formant una boira baixa, la qual al topar amb els edificis de primera línia de mar es va anar enlairant i refredant amb l’altura, el que va donar lloc a la formació d’aquests núvols tant espectaculars.Forbes s’explica a la pàgina web: “Veus els núvols que es formen a la costa, ja que els vents de sud empenyen l’aire càlid i humit cap al nord i després al llarg dels gratacels l’aire s’eleva i arriba al seu cim en forma de núvol. I després s’enfonsa cap avall i disminueix la humitat relativa i es dissipen els núvols”. I recalca que “Perquè es donin aquestes circumstàncies la humitat relativa de l’aire ha de ser molt concreta, no sempre es dona aquest fenomen tan espectacular…”.

 

Font: DailyMail – MailOnline

Agraïments: a Gònix per passar-me l’enllaç.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: