Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Radiació nuclear: invisible i inodora, però devastadora!

Posted by Costa M. a 7 gener 2012


Us escric aquesta entrada en el blog sobre la radiació nuclear perquè precisament, aquest any passat, vaig estar vivint i treballant uns mesos a Richland (WA, EUA) gràcies a una beca del Ministeri per fer una estada breu en un centre de recerca de l’estranger, i resulta que és la ciutat americana on es va construir la bomba de Nagasaki (II Guerra mundial). Allà aquest tema és una mica tabú encara que és de coneixement públic que hi ha radiació nuclear a l’ambient i que s’hi estan gastant (i s’hi gastaran) molts recursos per acabar de desmantellar el reactor nuclear  que s’hi va construir per a la elaboració de l’arma. La situació exacte del reactor és a Handford, just al costat de Richalnd. Diguéssim que el poble/ciutat de Richland es va crear per cobrir les necessitats de vivenda que van aparèixer de sobte pels llocs de treball creats Handford. Lamentablement, a Handford no s’hi pot accedir si no tens acreditació.

Resumint, és molt interessant el reportatge que us he enllaçat perquè crec que és important saber que els efectes de la radiació nuclear (tant si procedeixen d’un reactor com d’una central, etc.) són acumulatius i a llarg plaç.

En el reportatge, el professor Rodríguez Farré explica de manera clara i contundent que, quan es parla de radiació, no hi ha dosi segura. L’única radiació acceptable, ens diu, és la radiació natural. Quins són els efectes de la radiació sobre la salut? Com afecten els nostres òrgans interns els isòtops radioactius, que es poden concentrar al cos durant molts anys?

Cliqueu aquest enllaç per veure el capítol del programa SINGULARS:

http://www.tv3.cat/videos/3515170/Eduard-Rodriguez-Farre-Radiacio-nuclear-invisible-i-inodora-pero-devastadora

Per últim, m’agradaria fer èmfasi en una frase que diu l’entrevistat: “Les centrals nuclear van sorgir de la creació i desenvolupament de les bombes atòmiques…”

Per saber-ne més:

Handford declassified Project (selected photos)

Manhhatan Project

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: