Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Espectacular erupció del volcà islandès Grimsvötn.

Posted by Costa M. a 24 Mai 2011


Algunes aerolinies que operen al Regne Unit han anunciat que cancelaran tots o gairebé tots els vols programats pel dimarts per la previsió de que apareixi cendra del volcà islandès Grimsvötn, el qual va entrar en erupció el passat dissabte, a l’espai aeri escocès.

La freqüència i temporalitat amb la què els volcans entren en erupció és totalment aleatoria, segons els vulcanolegs experts. No es té la suficient informació per saber quan i on es donarà lloc el següent, diuen.

L’erupció d’aquest volcà ha estat 2 o 3 vegades més violenta que el de Eyjafjallajökull fa un any. Tot hi que les conseqüències d’aquesta última erupció podríen haber estat pitjors si el grossor del glaciar a sota el qual es troba el Grimsvötn fos menor.

L’any passat l’erupció de Eyjafjallajökull, que va obligar a tancar durant varis dies l’espai aèri britànic i de varis països europeus pel temor al  dany que les cendres volcàniques podria cauar als avions.

Les diferències principals entre els dos volcans és que el casquet de gel del glaciar. El hi havia en el Eyjafjallajökull era més fi que el del Grimsvötn, el qual té un glaciar amb un gruix de 200 metros. De totes maneres, el factor clau recau també en la mida de les partícules de cendra. En el cas actual, el gruix i el pes són majors i això significa que no viatgen tant per l’atmòsfera, sinó que per gravetat cauen abans.Segons AENA, la probabilitat que les cendres arribin a España és cada cop menor. Segons el vulcanòleg Barreda, la columna de cendres que està expulsant el Grimsvötn “està decreixent“. Si segueix així, “de cares al cap de setmana anirà desapareixent casi tota”, afegeix.

Aquesta informació coincideix també amb el que diu Eurocontrol, que indica que el volcà islandès continua en erupció, però de forma una mica menys intensa que en dies anteriors, per la qual cosa la concentració de cendres a l’aire és menor.

Font video: Vimeo by Jon Gustafsson

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: