Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Al·lèrgies

Posted by Costa M. a 25 Mai 2010


Sobretot ara a la primavera se sol parlar molt de les al·lèrgies, ja que és un període on té lloc gran part de la pol·linització de moltes plantes causants de les famoses al·lèrgies. Però com ja sabreu molts, sobretot els que teniu la mala sort de patir-ne les seves conseqüències, la pol·linització té lloc durant tot l’any, segons l’espècie de planta.

Polen (llicència Wikimedia commons)

Per exemple, aquí podeu veure el Calendari de pol·línic de Girona i a la següent direcció electrònica podeu trobar-ne d’altres llocs de la nostra geografia:

http://lap.uab.cat/aerobiologia/es/bibliography#calendaris

A la web del PIA (Punto de información Aerobiológica) trobareu informació de prediccions setmanals dels nivells actuals i perdicions de pol·lens i espores al·lergògenes per Catalunya i les Illes Canàries. També hi ha reculls de prediccions i dades històriques per les dues Comunitats Autònomes.

I per si no teniu suficient informació, també podeu visitar la següent web, on hi ha informació sobre els nivells de pol·len a nivell de tot l’estat: http://www.polenes.com/

Però què és concretament una al·lèrgia?

L’al·lèrgia és l’efecte perjudicial d’hipersensibilitat de l’organisme.

L’al·lèrgia és una resposta exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb determinades substàncies provinents de l’exterior. Aquestes substàncies capaces de provocar una reacció al·lèrgica es coneixen com a substàncies al·lèrgiques o al·lèrgens.

La substància a la que es té al·lèrgia s’anomena “al·lergogen”, i els símptomes provocats es defineixen com “reaccions al·lèrgiques”. Quan un al·lergogen penetra en l’organisme d’un subjecte al·lèrgic, el sistema immunitari d’aquest subjecte respon produint una gran quantitat d’anticossos, anomenats immunoglobulina E (IgE). Una exposició successiva al mateix al·lergogen produirà l’alliberació de mediadors químics, en particular histamina, que produirà els símptomes típics de la reacció al·lèrgica.

Una substància que freqüentment és inofensiva pot provocar, en certs casos, reaccions patològiques al·lèrgiques. Alguns tractaments tracten de tornar a habituar l’organisme, procés que s’anomena dessensibilització.

En tot cas, es poden classificar els símptomes que proboquen les al·lèrigies en els següents grups:

  • Cutanis: èczema, dermatitis atòpica, urticària i edema angioneuròtic
  • Pulmonars: asma, pneumopatia intersticial, pneumopatia eosinofílica
  • Oculars: conjuntivitis, queratitis
  • Otorrinolaringològics: rinitis, sinusitis, epistaxis, anòsmia
  • Digestius: vòmits, diarrees, dolor abdominal
  • Hematològics: anèmia, trombopènia, leucopènia, eosinofília
  • Generalitzats: anafilàxia o xoc anafilàctic

A part, també hi ha les al·lèrgies alimenticies, a medicaments, a determinats materials (com el làtex o al níquel), al verí dels insectes o als àcars (també anomenada: al·lèrgia a la pols), les quals són no estacionals i depenen molt més de les condicions higièniques, en el cas del àcars, o simplement s’ha d’evitar entrar en contacte amb l’al·lergogen o al·lergògens que les provoquen.

Una de les espècies dels àcars de la pols domèstica (Dermatophagoides pteronyssinus) (Llicència wikimedia commons)

Segons la Viquièdia, les xifres de persones afectades per alguna al·lèrgia són estimatives a Catalunya i a Espanya, però es calcula que un 3% de la població adulta pateix rebuig al·lèrgic a algun aliment. Si s’hi sumen les de tipus respiratori que causen pol·lens i àcars, més el rebuig a metalls i animals, resulta que fins al 25% de la població catalana pateix alguna incompatibilitat immunològica.

La fruita seca, el préssec i les gambes són els aliments que causen més al·lèrgia en els adults. En els nens, són la llet de vaca, l’ou de gallina i la fruita seca. A més, el kiwi, el mango i el plàtan són aliments amb tendència a crear al·lèrgies.

Podeu trobar més informació a la web de l’Associació d’al·lergics Alimentaris i al Làtex de Catalunya, així com també a Societat catalana d’al·lèrgia i immunologia clínica i al blog “todoalergias” creat per al·lèrgics i encarat també a al·lèrgics. Hi podreu trobar informació sobre totes les al·lèrgies que poden afectar a les persones, així com les malalties associades a aquestes. A més, també hi ha molts enllaços a diferents associacions d’afectats per les al·lèrgies o per les malalties associades, com ara l’asma.

A la web dels farmacèutics online també s’hi pot trobar molta informació sobre els tipus d’al·lèrgies i els símptomes associats amb aquestes (urticàries, rinitis, èczemes, etc.).

Finalment a la web “Reacciona contra la al·lèrgia” es donen consells molt pràctics per als al·lèrgics, informació esquemàtica i interessant dels tipus d’al·lèrgies i dels tractaments, així com també s’ofereix un test d’auto-diagnòstic orientatiu per a la gent que no sap segur si pateix una al·lèrgia.

Estereoscopi (llicència wikimedia commons)

En qualsevol cas, el meu consell és que si sospiteu que patiu una al·lèrgia o si ja ho sabeu del cert, acudiu al metge de capçalera i ell/a valorarà la necessitat d’enviar-vos a l’al·lergòleg i aquest especialista serà el que us aconsellarà el/s tractament/s més adequats per cada cas. En molts casos el tractament no ha de ser necessàriament un medicament o la vacunació anomenada d’immunoteràpia (la qual no cura la malaltia, però redueix el número de símptomes i fa més fàcil el seu control), en alguns casos n’hi ha prou per alleujar-se amb banys salins, o en controlar l’entorn del pacient i mantenir-lo lliure de l’agent o agents al·lergògens que li són perjudicials…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: