Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

ELS NÚVOLS "ASPERATUS"

Posted by Costa M. a 17 febrer 2010


Es diuen núvols asperatus, una denominació provisional ja que donada la novetat del fenomen, encara no està catalogada com núvol en l’Organització Meteorològica Mundial.

En realitat des del 1951 no s’ha catalogat cap núvol nou, però, des de la The Cloud Appreciation Society s’està intentant que aquesta asperatus sigui inclosa com una nova classificació de núvol.

Aquestes ondulatus asperatus apareixen en forma de gran llençol ondulada i encara que tenen aquest aspecte de tempestuoses, no solen venir acompanyades de pluja i s’especula que estan formades per forts corrents de vent superiors a 2000 metres.

No obstant això, tot és força especulatiu ja que ara per ara, encara no es tenen clares les causes de formació d’aquestes espectaculars núvols.

La meva primera reacció al veure aquesta noticia va ser la de plantejar-me que potser era un “fake” (que sovint es publiquen per internet) i que per tant miraria de trobar més informació o preguntar a un expert si això podia ser cert. També vaig pensar que potser fos el pas transitori d’una espècie o varietat de núvol a una altra, o alguna cosa similar, però en tot cas tenia clar que no es tractava d’un nou gènere, dels 10 que hi ha declarats al “International Cloud Atlas”: Ci, Cc, Cs, Ac, As, Ns, Sc, St, Cu i Cb (llibre de referència quan es parla de núvols).

I com molt bé m’ha aclarit el Doctor Josep Calbó:

“En efecte, probablement aquests núvols i les seves fotos siguin reals,una altra cosa és que calgui una nova denominació, ja que podria ser que ja entressin en alguna de les existents. En tot cas, entenc que “asperatus” seria una verietat de “ondulatus”, que al seu torn és una espècie. Vull dir, que no canvia res fonamental (els gèneres)”.

Fonts i més informació:

Aquestes fotografies i moltes altres iguals o més espectaculars, les podeu trobar a la web oficial de Appreciation Cloud Society.

http://www.cloudappreciationsociety.org/gallery/index.php?x=browse&category=52&pagenum=1

http://www.cloudappreciationsociety.org/gallery/index.php?showimage=6017

Font (d’on he extret la noticia): http://aldea-irreductible.blogspot.com/2010/01/naturaleza-asombrosa-las-nubes.html

Agraïments: Roger Arbusé (GoniX), per fer-m’ho saber.


3 Respostes to “ELS NÚVOLS "ASPERATUS"”

 1. Costa M. said

  Nova informació del “ASPERATUS”:

  ondulatus asperatus

  Wikipedia: llegint aquest enllaç del International Cloud Atlas de la WMO, he vist al “See also”: Undulatus asperatus, i si seguiu el link veureu on hi ha la informació:
  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Cloud_Atlas

  Noticia publicada al NATIONAL GEOGRAPHIC, Daily news :
 2. Per a mi aquests núvols son sc undulatus, els tinc fotografiats varies vegades pel Pallars.

 3. Costa M. said

  Ramón, certament, s’escaurien bé dins la denominació de “Stratocumuls undulatus” (Sc un)!

  La veritat és que al no haver-ne vist cap mai “en directe”, només amb les fotografies d’internet, tampoc no podia donar la meva opinió; però si tu em dius que en tens fotografies, i has pogut calcular-ne l’alçada i verificar que realment aquestes formes (en alguns casos tant espectaculars) existeixen, ara si que n’estic més convençuda!!

  Veurem com acaba la qüestió… crec que només per incloure aquesta varietat(en cas que s’acabés definint així) és molt difícil que canviïn la classificació nefoscòpica que fa tants anys que està consensuada, no trobeu?

  Si vols, em pots enviar alguna fotografia d’aquestes que dius que tens fetes per tu mateix, aquí a casa nostra i la podria penjar al blog perquè la gent la pugui veure.

  Moltes gràcies pel teu expert comentari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: