Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Per la Candelera…

Posted by Costa M. a 2 febrer 2010


Avui és el dia de la Candelera (Santa Candelera, Candela, Càndid, Catalina, Corneli i altres…). I he descobert una gran quantitat de variants del típic refrany, almenys el que jo coneixia fins avui:

“Si la Candelera plora el fred és fora, i si la Canalera riu el fred és viu!”

Així dons, si ens basem amb el temps que fa avui… hi ha fred per estona, perquè avui riu (o sigui, no plou). A més, no cal basar-se en cap refrany per veure que queden molts dies de fred encara, només cal mirar la predicció del temps pels pròxims dies (baixada de les temperatures, s’acosta un nou front, etc…).

Tot hi això les variants a les que em referia són:

Algunes on ja no importa si plou o si riu (!¿¡?): “Per la Candelera fred pel davant i pel darrere”,  “A la Candelera, si el fred no li va al davant li va darrere”

Altres variants apliquen adjectius al temps meteorològic… i com que “mai no plou al gust de tothom” (per alguns que plogui és “bell” i per altres resulta que és “lleig”): “Bella Candelera, lletja primavera”

– Altres variants que coincideixen amb el que jo coneixia, i que també són ben divertits: “Candelera clara, fa bon fred encara”, “Candelera rasa, l’hivern no es mou de casa”

– D’altres tampoc no aporten res de nou, encara que tampoc diuen cap mentida…: “Després de la Candelera, Carnestoltes ve al darrera”

– Altres que ja donen per fet que són dies de pluja: “La Candelera és ploranera o per davant o per darrere”,  “No hi ha Candelera sense neu ploranera”, “Per la Candelera, si no ho ha fet davant, ho farà darrera”

– Un altre que no acabo d’entendre: “Per la Candelera el berenar es queda enrere”… potser es refereix al fet que a l’hora de berenar ja és fa fosc?

– Les que em desconcerten (en què quedem??): “Quan la Candelera plora el fred és fora i quan riu el fred és viu, i tant si plora com si riu el fred és viu”,  “Si la Candelera plora l’hivern és fora. Si la Candelera riu l’hivern és viu, però tant si plora com si deixa de plorar, la meitat de l’hivern encara s’ha de passar”

– Aquesta fins hi tot s’hi contradiu!: “Tant si plora, com si no plora, per la Candelera l’hivern és fora”

I finalment la que encara enreda més tot l’assumpte: “Si la Candelera plora, l’hivern és fora, però si neva per Sant Blai no acaba mai”

Per si en voleu més, aquí us deixo un enllaç on n’hi ha 128 variants.

La qüestió és que amb el temps meteorològic no s’hi pot fer res, no s’hi pot actuar ni manipular “tan si plou com si neva” (per “ara” (ja que seria discutible) i per sort!).

A més, no es pot jutjar si lleig/bonic o de bo/dolent, perquè la falta que fa que plogui en el nostre tipus de clima, el Mediterrani, i per la nostra geografia particular que configura Catalunya, precisament fa que sigui necessari la pluja a la Primavera (bé de fet és  necessari que plogui durant tot l’any) per assegurar-nos un reservori suficient d’aigua disponible pels típics estius Mediterranis, que solen ser secs, o extremadament secs!

En definitiva, no entenc com han pogut reproduir-se tanta quantitat de varietats del refrany. Si algú ho sap que ho expliqui als comentaris PLEASE!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: