Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Deu vòrtex de Von Karman vistos des de l'espai

Posted by Costa M. a 11 Novembre 2009


Us remeto al blog següent:

fogonazos On podreu veure imatges tan espectaculars com aquesta:

JanMayen_with_cloud_vortices1_NASA

Font: NASA

I entendre com es produeixen aquests fenòmens tan espectaculars. I per últim també podeu trobar més informació a meteored:

karman

Simulació per ordinador de vòrtexs de Von Karman. El flux que va d'esquerra a dreta incideix sobre un cilindre en blanc. Vòrtexs ciclònics en magenta, anticiclònics en verd fosc.

Agraïments: Roger Arbusé (Gonix), Antonio Martínez Ron (Periodista i blogger de “Fogonazos”) i a Meteored.

Anuncis

2 Respostes to “Deu vòrtex de Von Karman vistos des de l'espai”

 1. Els vórtexs de von Karman deuen tenir influència clara en la velocitat del vent ja que és un fluid que està influenciat per la rugositat del terreny, oi? També les pertorbacions meteorològiques, les depressions en aquest cas, estan modificades per la presència de mar o terra, per la diferent orografia, serralades, etc. No estic equivocat, oi. Jo sóc llicenciat en Geografia i m´he especialitzat en Climatologia, perdoneu les meves errades, no sóc físic.

 2. Costa M. said

  Merci primer de tot Gerard per publicar l’enllaç del blog a CATMETEO, he rebut entrades al blog des d’allà! (http://forum.catmeteo.com/index.php/topic,32230.0.html)

  I responent a les teves preguntes, jo tampoc sóc física, sóc ambientòloga i he fet el màster en Medi Ambient en l’itinerari de Física Ambiental, o sigui que no cal que et disculpis per res, perquè tots podem cometre errades. És més els científics avancen quan s’equivoquen també, no és així? Jo sempre dic que prefereixo preguntar i equivocar-me, que no quedar-me amb el dubte.

  Per si de cas ja li diré a algun company físic que doni una ullada a la meva resposta, però jo diria el següent:

  Més aviat crec que és la velocitat del vent la que determina si es formaran vòrtex de von Karman o no, ja que només es formen en un determinat rang de números de Reynolds (Re), normalment per sobre d’un valor límit de Re prop de 90. El nombre de Reynolds és una mesura de la proporció d’inèrcia a les forces viscoses en el flux i es defineix com:

  Re= V·d/v

  on:

  V = velocitat constant del flux
  d = diàmetre del cilindre
  v= La viscositat cinemàtica del fluid.

  Per més informació:

  http://www.meteored.com/ram/643/calle-de-remolinos-o-vortices-de-von-karman-fenomenos-atmosfericos-nubosos-a-sotavento-de-islas-i-a/

  http://www.historiasdelaciencia.com/?p=100

  I això de si les depresions estan modificades per la presència de mar/terra/orografía… jo més aviat diria que és una interacció entre el sistema atmosfèric, el biològic (vegetació, etc…) i l’orografia del terreny, entre altres… o sigui que si la depresió es troba situada sobre el mar és possible que es carregui d’aigua, i si topa amb una serralada muntanyosa i porta una acumulació de vapor d’aigua elevada és molt possible que descarregui pluges sobre la serralada. Tot això, en cas que totes les variables meteorològiques (temperatura, humitat, presió, etc…) conflueixin per iniciar la pluja (sense tenir en compte els aerosols, etc…). O sigui que un és capaç d’influir l’altre i l’altre en l’un al mateix temps. Per tant, crec que no estàs equivocat, no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: