Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Pujada Nocturna als Àngels i observació d'estels

Posted by Costa M. a 28 Juliol 2009


Aquest divendres passat, dia 24 de juliol, es va organitzar des del Servei d’esports de la UdG, una caminada des del convent de Sant Danieln fins als Àngels. En arribar al Santuari, es va sopar i es va fer un piscolavis abans de gaudir de la observació i explicació dels estels a càrrec del professor Joan Miró.Es van poder observar les diferencies entre un estel i un planeta amb les observacions que es van fer amb el telescopi del Dr. Joan Miró i les seves detallades explicacions.Sortida_Als_Angels

L’observació de les constel·lacions es va fer a ull nu, el problema, com sempre, va ser degut a la contaminacióluminica, sobretot de la ciutat de Girona, i també d’algun focus del mateix Santuari dels Àngels. Per això, he trobat oportú posar al blog una sèrie de programes de lliure distribució, que es poden descaregarr gratuïtament des d’internet, on es poden consultar les constel·lacions que es poden veure cada dia de l’any a l’hora que es desitja veure tranquilament des de l’ordinador. Aquestes eines trobo que són molt útils, ja que et permet reconeixer fàcilment les constel·lacions a casa i així, un cop al camp pot ser més fàcil la seva búsqueda. Entre els programes més destacats hi ha:

  • Stellarium: és el que mes m’agrada. Es pot posar la data que vols (la d’avui a la nit o qualsevol altra) i et mostra com es veurà el cel, o si és de dia com el veuríes. A més pots activar les constel·lacions amb els noms, amb els dibuixos, etc… A més pots   configurar si vols veure l’horitzó mirant cap el Sud, El Nord…, també pots posar PLAY i veure com es “mouran” les constel·lacions durant la nit. Val la pena passar-hi una estona remenant-lo una miqueta, sobretot a l’estiu! i després sortir a veure-ho a la realitat, en cas que visquis a un lloc prou allunyat de la ciutat clar! www.stellarium.org/ (vegeu imatges al final de l’entrada).
  • Sky en Google Earth: un cop dins de Google Earth cal anar a “Ver” “Cambiar a Cielo”: molt i molt complet, i es va actualitzant (cal tenir instalat el Google Earth)
  • Celestia: “a real-time 3D space simulation” amb una base da dades de més de 100000 estrelles,a mi em recorda molt al GOOGLE SKY… http://www.shatters.net/celestia/
  • Planetarim: constel·lacions, orbites planetaries, moltes dades dels planetes… http://www.asynx-planetarium.com/html/printscreens.php
  • Cartes du ciel: és per veure concretament la posició de les constel·lacions en un dia, hora i posició (altitud i latitud) determinats. http://www.astrosurf.com/astropc/cartes/I suposo que encara n’hi ha molts més!! Però jo els que conec són aquests!!   (Fins hi tot me’n vaig instal·lar un a la agenda electronica i així quan estem mirant les contel·lacions al camp puc mirar els noms a la pda… Però em sembla que era una demo i ja m’ha caducat! jeje )

La pujada va ser una mica calurosa fins que no va marxar el Sol, sobretot pels/les que no estem gaire acostumats/des a caminar (:-))  i la baixada va ser molt diverdida amb les llanternes, ja que en prou feina hi havia lluna! A més era molt tard i vam baixar molt ràpid!!

En definitiva, recomanar-vos a tots que l’any que ve si podeu us hi apunteu!!

Imatges del programa Stellarium:

Visió mirant al Nord del dia 28/07/09 a les 20.50h, configurada amb la localització dels Àngels:

Stellarium_280709_20.50N

Visió Azimutal del dia 29/07/09 a les 01.10h, configurada amb la localització dels Àngels:

Stellarium_280709_01.10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: