Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Les marees Solars

Posted by Costa M. a 27 Mai 2009


Si hom considerés per separat el sistema Terra-Sol, amb un període orbital de 365.25 dies, obtindria un sistema de marees d’equilibri qualitativament idèntic al de les lunars. Les diferencies estan en els períodes associats a les varies fluctuacions i en el fet de què per estar el Sol tan allunyat, la magnitud de les acceleracions de marea solars són un 46% menors que les lunars, pel que fa que tinguin un efecte menor, però apreciable.

L’el·lipsoide d’equilibri produït pel Sol escombra la Terra en el mateix sentit de desplaçament de la nostra estrella, cap a l’oest, amb un període de 12.0 hores (el mateix que el Sol, clar). La declinació del Sol, nul·la en els equinoccis i màxima en els solsticis, produeix també desigualtats diürnes en les components solars de marea.

L’òrbita de la Terra al voltant del Sol és també el·líptica, amb una excentricitat de 0,017. Entre periheli i afeli hi ha una diferència de només un 4%, en canvi, és un 13% entre perigeu i apogeu.

Totes les parts de la Terra tenen la mateixa velocitat angular al voltant del Sol, però no estan a la mateixa distancia. Les que estan més lluny del centre de masses sentiran una acceleració de la gravetat menor a la necessària i les que estan a una distancia inferior sentiran una acceleració major a la necessària.

marea solarSi es fan alguns càlculs numèrics, s’obté que el semieix major de l’el·lipsoide és 24,4 cm major que el semieix menor. Però no s’ha d’oblidar que això és només la part deguda al Sol, que no s’ha considerat continents i que no s’ha tingut en compte l’ inclinació de l’eix de rotació de la Terra. La variació de l’altura del mar es pot aproximar per una sinusoide amb un període de 12 hores.

La diferència de longitud entre el semieix major i el semieix menor de l’el·lipsoide degut a les marees Lunars és de 53,6 cm. Per tant, l’amplitud de les marees Lunars és, aproximadament, dues vegades major que les de les marees Solars. I com en les marees Solars, la variació de l’altura del mar en un punt de la superfície terrestre es pot aproximar per una sinusoide. Aquesta vegada, el període és de 12 hores, 25 minuts i 10 segons.

Continuarà…

Les marees lunisolars: Marees vives i marees mortes
Teoria dinàmica de les marees
Inclinació de l’eix de la Terra
Influencia dels continents
Les marees en les costes
Corrents de marea
Marees terrestres
Frenament de la rotació de la Terra
Predicció de marees: el mètode harmònic. Taules de marees. Tipus de marees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: