Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Pertorbacions de les marees lunars

Posted by Costa M. a 23 Mai 2009


Les posicions i orientacions relatives de la Terra i la Lluna no es repeteixen exactament, ni cada dia lunar ni tampoc cada mes lunar, per l’existència d’altres fenòmens que fan que el sistema tingui una periodicitat més complexa. D’ells els dos més importants, que es manifesten en variacions de detall de la marea ja descrites són:

  • La declinació de la Lluna respecte al pla equatorial:

L’òrbita de la Luna està inclinada respecte al pla de l’equador terrestre; l’angle que formen els dos plans és de  28º i aquest és el valor màxim de la declinació lunar, això és, de la seva altura angular respecte l’equador. El temps que tarda la Lluna en repetir la seva declinació respecte l’equador terrestre és de 28,2 dies, més llarg, dons, que el de la translació orbital Terra-Lluna, de només 27,3 dies. La declinació de la lluna varia entre -28º i 28º, i val 0º quan la Lluna està creuant el pla equatorial. Quan la Lluna té una declinació no nul·la, ja sigui nord o sud, les acceleracions en llocs oposats d’un mateix paral·lel són desiguals, i per tant també ho són les dues plenamars corresponents: aquest és l’origen de la desigualtat diürna. L’el·lipsoide d’equilibri que correspon a aquesta situació segueix tenint el seu eix principal a la línia que uneix els centres de la Terra i la Lluna, però no es simètric respecte l’equador.

Quan la Lluna té el seu angle màxim de declinació, el pla dels dos bombaments de l’el·lipsoide mareal està igualment inclinat respecte l’equador, resultant la màxima desigualtat mareal diürna, entre dos plenamars o dos baixamars consecutius. En latituds suficientment elevades, la desigualtat diürna pot ser tan acusada que de fet la “plenamar” més bixa (corresponent al pas de la Lluna per el meridià inferior del lloc) produeixi un nivell del mar inferior al de les baixes mars, resultant així el tipus de marea conegut com marea diürna.

La màxima declinació lunar (±28º), que como queda dit produeix la desigualtat diürna màxima, correspon aproximadament al pas de la Lluna per la vertical dels tròpics (latitud 23ºS i N), pel que es coneixen com a marees tropicals. Pel contrari, quan la Lluna travessa el pla equatorial i la desigualtat diürna desapareix, es parla de marees equatorials. Ambdues estan intercalades cada 7 dies aproximadament.

  • La el·lipticitat de l’òrbita de la Lluna

L’òrbita de la Lluna al voltant del centre de masses comú amb la Terra no és circular, és lleugerament el·líptica, amb una excentricitat de e = 0,055. Varia així la distància entre els dos astres, i amb ella la magnitud de les forces generadores de les marees. Quan la Lluna està més pròxima a la Terra, en el perigeu, aquestes forces s’incrementen fins un 20% respecte al seu valor mitjà. I quan la Lluna està més allunyada, en el apogeu, les forces es redueixen en un altre 20% respecte la mitjana. L’ interval entre dos perigeus successius és de 27.5 dies.

Continuarà:
Les marees Solars
Les marees lunisolars: Marees vives i marees mortes
Teoria dinàmica de les marees
Marees terrestres
Frenament de la rotació de la Terra
Predicció de marees: el mètode harmònic. Taules de marees. Tipus de marees.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: