Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Cop de Calor i Insolació, els Perills de l’Estiu

Posted by Costa M. a 13 Mai 2009


Aquesta setmana hem tingut un cas molt proper d’insolació a la família i vull alertar-vos, per evitar tants casos com sigui possible:


Amb l’estiu i les altes temperatures, hem d’estar preparats per prevenir, i , si ens trobem en el cas, reconèixer els símptomes i procurar uns primers auxilis eficaços a una persona que hagi patit un cop de calor o una insolació.

Ambdós trastorns tenen els mateixos símptomes, però la diferència entre ells rau en què el cop de calor no sempre té una relació directa amb l’exposició solar, ben al contrari que en el cas de la insolació.

S’ha de tenir en compte que el nostre organisme té la capacitat de mantenir la temperatura al voltant dels 36 graus centígrads. Si ens exposem a altes temperatures, o sota el sol durant un temps perllongat, i no prenem les mesures oportunes, el nostre cos pot perdre aquesta capacitat. A partir d’aquest moment, la situació pot arribar a ser molt greu, invalidant, o fins i tot, en alguns casos, pot portar a la mort de la persona afectada. Per tant, és important saber prevenir-ho, detectar-ne els símptomes, i actuar de manera eficient, si ens trobem en el cas.

Prevenció:

 • Tenir en compte que els nadons, nens, i gent d’edat avançada, són qui, amb més facilitat, poden patir un cop de calor o una insolació. També persones amb obesitat.
 • Mai deixar a ningú tancat en un cotxe.
 • Usar roba lleugera, ampla, i de colors clars.
 • Protegir-se del sol amb un barret (no mullat) o un para-sol.
 • No oblidar-se de la crema de protecció solar.
 • Beure aigua abans de sortir de casa.
 • Beure aigua o altres líquids cada 15 o 20 minuts, encara que no es tingui set.(evitar cafè, o refrescos amb cafeïna, i begudes amb alcohol).
 • Evitar també begudes molt fredes.
 • No realitzar activitats esportives al sol entre les 10 del matí i les 6 de la tarda.
 • Si es té algun problema de salut crònic, consultar al metge abans d’exposar-se al sol, ja que segons quines malalties, com les cardíaques, hipertensió,… poden fer la persona més susceptible de patir aquests trastorns. Cal, també, explicar al metge els medicaments que es prenen, donat que alguns d’ells, sobretot laxants, diürètics, neurolèptics,…poden incrementar el risc de patir aquests quadres.
 • Si fa molta calor, fins i tot a l’ombra o dins de casa, posar l’aire condicionat, o anar a algun centre comercial o local on el tinguin posat, o dutxar-se amb aigua freda.

Símptomes:

Aquests van apareixent de manera progressiva. Així doncs,una detecció i tractament precoç, ens evitaran arribar a un estat greu o bé ja irreversible.

Els símptomes preliminars inclouen fatiga, rampes musculars, gran sudoració i set. Passat aquest període, si no atenem a aquests signes, la pell es torna humida i freda, la orina és fosca, sentim debilitat, mareig o desmais, mal de cap, i nàusees i vòmits.

Si arribem a la fase més greu, la pell estarà seca, calenta i vermella, la febre pujarà ràpidament (10-15 minuts) als 40-41 graus, el pols serà ràpid i dèbil, la respiració ràpida i superficial, i el comportament de la persona pot ser irracional, i alhora sentir confusió. Es possible alhora tenir convulsions, pèrdua de coneixement, i coma.

Tractament:

Arribats a aquest punt, el primer que hem de fer és posar la persona a l’ombra en un lloc fresc, mentre truquem al número d’emergències (112).

L’hem de col.locar semi-asseguda (mai estirar-la totalment ni aixecar-li les cames).

Si està conscient, li podem oferir líquids per beure (aigua o begudes isotòniques per esportistes), mentre l’anem remullant amb compreses molles d’aigua fresca (preferentment al cap, coll, tòrax, braços i cames). El líquid, s’ha d’administrar a poc a poc, i no gaire fred.
Mai l’hem de posar de cop dins l’aigua freda, ja que podria ser perjudicial.

Si està confosa o inconscient,o vomita, no administrar-li begudes, pel risc de fer una broncoaspiració de líquids, que empitjoraria la situació.
Si el pacient ja està en coma, se li han d’administrar els primers auxilis per part d’un professional, i un cop estabilitzat, portar-lo immediatament a un hospital.

Font: Núria Pellicer (Farmacèutica Comunitària)

Anuncis

2 Respostes to “Cop de Calor i Insolació, els Perills de l’Estiu”

 1. […] Entrades més vistes Cop de Calor i Insolació, els Perills de l'Estiu […]

 2. […] – COP DE CALOR I INSOLACIÓ, ELS PERILLS DE L’ESTIU […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: