Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Identificat un nou gas d’efecte hivernacle

Posted by Costa M. a 5 Mai 2009


La detecció precoç pot permetre actuar a temps

Un gas utilitzat per a la fumigació té un gran potencial de contribuir significativament a l’escalfament futur per l’efecte hivernacle, però gràcies a que la seva producció encara no ha arribat a alts nivells encara hi ha temps per aturar aquest potencial contribuent, segons un equip internacional d’investigadors.

Els científics del MIT, de la Scripps Institution of Oceanography a San Diego i altres institucions han informat sobre els resultats del seu estudi del gas, el fluorur de sulfuril, aquest mes a la revista Journal of Geophysical Research. Els investigadors han mesurat els nivells de gas a l’atmosfera, les emissions i han determinat la seva vida, per ajudar a avaluar els seus possibles efectes futurs en el clima.

El fluorur de sulfuril es va introduir com a substitut per al bromur de metil, un dels fumigants més utilitzat que s’està eliminant gradualment en el marc del Protocol de Montreal a causa del seu efecte sobre la seva capa d’ozó. El bromur de metil s’ha utilitzat àmpliament per al control d’insectes a les instal·lacions d’emmagatzematge de gra, i en l’agricultura intensiva a les terres àrides de reg per goteig, on es combina amb la cobertura de la terra amb fulles de plàstic per controlar l’evaporació.

“Aquests fumigants són molt importants per al control de plagues en l’agricultura i la construcció”, diu Ron Prinn, director del MIT, el Centre de Ciència del Canvi Global i co-autor en el nou document. “Però el bromur de metil s’està eliminant gradualment i la indústria ha de buscar alternatives, per la qual cosa el fluorur de sulfuril s’ha desenvolupat per omplir el paper”, diu.

Ron Prinn. Photo: Donna Coveney
Ron Prinn. Photo: Donna Coveney

Fins ara, ningú sabia amb exactitud quant de temps duraria el gas a l’atmosfera després de filtrar-se dels edificis o les sitges de gra. “La nostra anàlisi ha demostrat que la vida útil és d’uns 36 anys, vuit vegades més gran que el que es pensava, fins que s’enfonsa a l’oceà, el qual actua com a embornal”, diu Prinn. Pel que es convertiria en “un gas d’efecte hivernacle de certa importància, si la quantitat del seu ús creix com la gent espera”. Per ara, el gas només està present en l’atmosfera en quantitats molt petites de voltant de 1,5 parts per trilió, encara que està augmentant en aproximadament un 5 per cent per any. Les seves noves denúncies de 36 anys de vida, juntament amb els estudis de les seves propietats d’absorció d’infrarojos per investigadors de la NOAA, “indiquen que, tona per tona, es tracta de 4.800 vegades més potents d’un gas que atrapen la calor que el diòxid de carboni”, diu Prinn.

Afortunadament, però, “l’hem capturat és molt d’hora en el joc”, diu Prinn, Professor de Ciències de l’Atmosfera al MIT del Departament de la Terra, Ciències Atmosfèriques i planetàries. La detecció es va realitzar a través de la NASA, patrocinadors mundials del programa de recerca denominat avançada gasos Experiment Global de l’Atmosfera (Agag). “A Agag, no només es controlen els grans gasos d’efecte hivernacle”, diu. “Aquest programa també està dissenyat per a rastrejar possibles gasos d’efecte hivernacle i gasos que esgoten l’ozó abans que la indústria que els fabrica esdevingui molt gran.”

L’autor principal del treball de recerca és Jens Mühle d’Scripps, i a més Prinn, els coautors inclouen Jin Huang, un científic investigador al MIT, el Centre de Ciència del Canvi Global, Ray Weiss, d’Scripps, que co-dirigeix Agag amb Prinn, i altres vuit de Scripps, la Universitat de Bristol al Regne Unit i el Centro Australià per a la Investigació del Temps i el Clima.

“Malauradament, resulta que el fluorur de sulfuril és un gas d’efecte hivernacle amb una vida útil més llarga que es creia”, diu Mühle. “Això ha de ser tingut en compte abans de grans quantitats s’emetin a l’atmosfera.”

Prinn afegeix que “la fumigació és una gran indústria, i és absolutament necessari per a preservar els nostres edificis i el subministrament d’aliments.” Tanmateix, la identificació dels riscos d’hivernacle d’aquest compost, abans que moltes fàbriques es construeixin per produir-ne grans quantitats, donaria a la indústria l’oportunitat de trobar altres substituts en un moment en què encara segueix sent un canvi relativament fàcil d’aplicar, sens dubte hi ha altres alternatives”, diu Prinn. Ell descriu aquest enfocament com “una nova frontera per a la ciència del medi ambient – per tractar d’evitar possibles perills tan aviat com sigui possible, en lloc d’esperar fins que una indústria madura amb una gran quantitat de capital i llocs de treball en joc.”

 

Font: MIT

David Chandler, MIT News Office
March 11, 2009

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: