Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

CANVI CLIMÀTIC. Canvis observats en el clima i els seus efectes II

Posted by Costa M. a 10 Abril 2009


 

Observacions efectuades en tots els continents i en la majoria dels oceans evidencien que nombrosos sistemes naturals estan afectats per canvis de clima regional, particularment per l’augment de la temperatura.

 

Els canvis experimentats per la neu, el glaç i el terreny congelat han incrementat (grau de confiança alt) el nombre i extensió dels llacs glacials, han incrementat la inestabilitat del terreny en regions muntanyoses i de pergelisòl i han induït canvis en certs ecosistemes àrtics i antàrtics.

 

També amb un grau de confiança alt, alguns sistemes hidrològics han resultat afectats, tant per un augment dels mecanismes erosius i en l’anticipació dels cabals màxims primaverals de nombrosos rius alimentats per glaceres i neu com en els seus efectes sobre l’estructura tèrmica i la qualitat de l’aigua de rius i llacs que experimenten increments de temperatura.

 

Als ecosistemes terrestres, l’anticipació de la primavera i el desplaçament cap als pols i cap a alçades superiors de l’àmbit geogràfic de la flora i la fauna estan vinculades –amb un grau de confiança molt alt– a l’escalfament recent. En alguns sistemes marins i d’aigua dolça, els desplaçaments de l’àmbit geogràfic i l’alteració de l’abundància d’algues, plàncton i peixos estan associats –amb un grau de confiança alt– a l’augment de la temperatura de l’aigua i als corresponents canvis de la coberta de glaç, de la salinitat, dels nivells d’oxigen i de la circulació.

 

Canvis en la temperatura, el nivell del mar i la coberta de neu a l’Hemisferi Nord

 

a) Temperatura global mitjana

b) Mitjana mundial del nivell del mar Diferència respecte 1961-1990 (milions de km2)

c) Innivació a l’Hemisferi Nord (milions de km2) Temperatura (ºC)

 

De les més de 29.000 sèries de dades d’observació, recollides en 75 estudis i que mostren canvis importants en nombrosos sistemes físics i biològics, més d’un 89 % són coherents amb la direcció del canvi esperat en resposta a l’escalfament (figura 2). Tanmateix, existeix un notable desequilibri geogràfic en les dades i publicacions referents als canvis observats, amb una manca d’informació pel que fa als països en desenvolupament.

 

Amb un grau de confiança mitjà, es comencen a manifestar altres efectes del canvi climàtic regional sobre el medi ambient natural i humà, encara que molts d’ells són difícils d’identificar a causa de l’adaptació i d’altres factors causals no climàtics.

 

En particular, l’augment de temperatura afectaria:

 

• La gestió agrícola i forestal a latituds superiors de l’Hemisferi Nord, per exemple, en una plantació més tardana dels conreus de primavera i en alteracions dels règims de pertorbació dels boscos per efecte d’incendis i plagues.

 

• Certs aspectes de la salut humana, com la mortalitat a causa de la calor a Europa o una alteració dels vectors de malalties infeccioses en certes àrees o dels pol·lens causants d’al·lèrgies en latituds altes i mitjanes de l’Hemisferi Nord.

 

• Certes activitats humanes de la regió àrtica (per exemple, la caça o els desplaçaments a través de la neu i el glaç) i en àrees alpines de poca alçada (com, per exemple, els esports de muntanya).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: