Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

Canvi a l'horari d'estiu

Posted by Costa M. a 23 Març 2009


La matinada del Diumenge 29 de març de 2009, com cada últim cap de setmana de març de cada any, caldrà avançar els rellotges per passar de l’horari d’hivern a l’horari d’estiu. A les 2:00 h. de la matinada s’ha de canviar l’hora a les 3:00 h. O sigui, que aquest dia en realitat passarà a tenir 23 hores.

rellotge

Així dons, ens allunyarem una hora més a l’hora del meridià de Greenwich, passarem a GMT+2 (a 2 hores del Sol). Molts rellotges actuals fan el canvi de forma automàtica, per exemple, el rellotge dels ordinadors.

 

ORÍGENS DEL CANVI HORARI

El canvi horari es porta a terme dues vegades l’any, i el seu objectiu és l’estalvi energètic aprofitant més la llum solar.

Es va començar a adoptar durant la Primera Guerra Mundial. Els països aliats van posar en pràctica aquesta idea per estalviar energia, encara que no va ser de manera uniforme, i finalment es va abandonar a la finalització de la Segona Guerra Mundial.

cantstop

No va ser fins que un altre problema global va fer que es tornés a instaurar. Durant la crisi de 1973, també anomenada “Crisi del Petroli”, alguns països van adoptar el canvi d’horari de manera habitual per tal de disminuir el consum d’electricitat i estalviar energia.

mapa

 

El canvi d’horari d’estiu està més estès als països situats a més latitud en els dos hemisferis.
 En blau S’utilitza
 En tronja Ja no s’utilitza
 En vermell Mai s’ha utilitzat

 

Actualment hi ha 75 països que apliquen l’ horari d’estiu, tant a l’Hemisferi Nord, com en els Tròpics i a l’hemisferi Sud.

País Principi i final
Amèrica del Nord
EUA, Canadà, Mèxic
St. Johns, Bahamas, Turks i Caicos
Comença: Primer Diumenge de Abril
Finalitza: Últim Diumenge d’Octubre
Cuba Comença: Dia 1 de Abril
Finalitza: Últim Diumenge d’Octubre
Grenlàndia Igual que EUA
Amèrica del Sud
Brasil Comença: Primer Diumenge de Octubre
Finalitza: Últim Diumenge de Febrer
Xile Comença: Segon Dissabte d’Octubre – a mitjanit
Finalitza: Segon Dissabte de Març – a mitjanit
Malvines Comença: Primer Diumenge a partir del 8 de Setembre
Finalitza: Primer Diumenge a partir del 6 d’ Abril
Paraguai Comença: Primer Diumenge de Octubre
Finalitza: Últim Dissabte de Febrer
Àfrica
Egipte Comença: Últim Divendres de Abril
Finalitza: Últim Dijous de Setembre
Namíbia Comença: Primer Diumenge de Setembre
Finalitza: Primer Diumenge d’Abril
Àsia
La majoria dels estats de l’antiga URSS Comença: Últim Diumenge de Març
Finalitza: Últim Diumenge de Octubre
Irak Comença: Dia 1 de Abril
Finalitza: Dia 1 de Octubre
Israel Comença: Primer Divendres de Abril
Finalitza: Primer Divendres de Setembre
(aproximat, ja que ho decideix cada any)
Líban, Kirguizistan Comença: Últim Diumenge de Març
Finalitza: Últim Diumenge d’Octubre
Mongòlia Comença: Últim Diumenge de Març
Finalitza: Últim Diumenge de Setembre
Palestina Comença: Primer Divendres a partir del 15 de Abril
Finalitza: Primer Divendres a partir del 15 de Octubre
(aproximadament)
Síria Comença: Dia 1 d’Abril
Finalitza: Dia 1 d’Octubre
Iran Comença: Primer Dia de Farvardin
Finalitza: Primer Dia de Mehr
Europa
Unió Europea
UK
Rússia
Comença: Últim Diumenge de Març a la 1 AM.
Finalitza: Últim Diumenge d’Octubre a la 1 AM
Oceania
Australia –  Australia del Sud, Victoria, Territori Capital Australià , Nova Gales del Sud, Illa Lord Howe Comença: Últim Diumenge d’Octubre
Finalitza: Últim Diumenge de Març
Australia – Tasmània Comença: Primer Diumenge de Octubre
Finalitza: Últim Diumenge de Març
Fiji Comença: Primer Diumenge de Novembre
Finalitza: Últim Diumenge de Febrer
Nova Zelanda, Chatham Comença: Primer Diumenge d’Octubre
Finalitza: Tercer Dissabte de Març
Tonga Comença: Primer Dissabte d’Octubre
Finalitza: Primer Dissabte a partir del 15 d’Abril
Antàrtica
Antàrtica La península antàrtica (estació de Palmer) utilitza la zona de temps de Xile. La base britànica de Rothera, no utilitza el sistema d’estalvi. La resta de las bases dels EUA, incloent la de McMurdo i l’Estació del Pol Sud Amundsen-Scott es regeixen per l’hora de Nova Zelanda.

ÉS REALMENT BENEFICIÓS EL CANVI D’HORA?

El principal motiu per realitzar el canvi d’horari és el d’estalvi d’energia, encara que no és l’únic. Amb l’avançament de l’hora al Març, “guanyem” una hora de llum diürna i endarrerim l’hora del capvespre, i amb això l’ús dels electrodomèstics es redueix de manera que el consum d’energia es menor durant aquests mesos.

Davant el dubte, la Unió Europea va encarregar a la consultoria “Research Voor Beleid” un estudi sobre els efectes del canvi horari. Les conclusions d’aquet informe van motivar a la UE a reafirmar-se a fer aquest canvi d’horari.

Per altra banda, també existeixen efectes no tan beneficiosos. El més comentat és la repercussió que té sobre el cicle orgànic dels humans, encara que la majoria dels experts opina que es tracta d’una cosa temporal, fins que el cos s’acostuma al canvi d’horari.

El cert és però, que no només es veuen afectades les persones, sinó també els animals que no “hi entenen de rellotges” i així molts treballadors del primer sector que han de mirar d’adaptar-se com poden a aquest trasvals que els suposa dos cops l’any haver de canviar l’hora.

Segons un estudi de la companyia Philips (2007), el canvi d’horari té conseqüències negatives per a un de cada quatre espanyols ja que provoca trastorns del son, cansament i dificultats per llevar-se.

L’estudi, que ha pres una mostra de 1.830 ciutadans d’entre 18 i 55 anys, revela que el 40% prefereix el canvi d’horari d’estiu que el d’hivern, tot i que només el 14% el qualifica de “molt molest”.

L’endarreriment d’una hora de rellotge avança l’albada però també la posta de sol i té conseqüències negatives per a una part de la població. Al 23% d’enquestats li provoca alteracions del son, mentre que el 21% i el 20% asseguren, respectivament, que se senten cansats i que els costa llevar-se al matí.

El canvi d’hora afecta tots els països membres de la Unió Europea, d’acord amb una directiva comunitària que va entrar en vigor el 2003, i representa un estalvi energètic del 5% a l’estat espanyol, segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). Només algunes persones d’edat avançada dubten de l’eficàcia d’aquesta mesura, mentre que el 66% de la població ho veu bé.

De tot l’estat espanyol, els gallecs encapçalen la llista dels que acusen més els efectes negatius del canvi d’hora, en canvi els andalusos són els que se senten més “desperts” i, com els murcians, es mostren menys escèptics davant la mesura.

QUI REGULA ELS CANVIS D’HORARI?

La Directiva 2000/84/CE del Parlamento Europeo i del Consell, de 19 de gener de 2001, estableix que l’horari d’estiu es continuaria aplicant de la mateixa manera que la Vuitena Directiva 97/44/CE fins llavors en vigor.

El Reial Decret 236/2002, de 1 de Març, publicat al BOE del 2 de Març de 2002, estableix l’hora d’estiu a Espanya, al incorporar al ordenament jurídic espanyol la Directiva 2000/84/CE. En el que s’estableix implícitament que la norma anterior és d’aplicació indefinida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: