Per què el cel és blau

i els núvols són blancs?

La teva opinió és important!

Posted by Costa M. a 13 Març 2009


Ningú no posa en dubte que el sol és imprescindible perquè hi hagi vida a la Terra, al mateix temps que tothom assegura que un excés de sol sense protecció pot tenir efectes molt nocius per a les persones.

La llum solar ens proporciona efectes fisiològics positius, tal i com s’explica a l’entrada anterior a aquesta, però el que resulta clar és que actualment cal sospesar els avantatges i els inconvenients que té una exposició excessiva al sol sense protecció.

Què en penses??

Fins i tot, hi ha qui creu que en alguns casos estimula la síntesi dels neurotransmissors cerebrals responsables de l’estat anímic. Potser per això es relaciona els països càlids amb l’alegria i la gresca i els països freds amb la serietat i la depressió?? Sabeu si hi ha estudis que ho demostrin?? Digueu-hi la vostra als comentaris!!


Quin fototipus tens?

Des que naixem, tots tenim una capacitat d’adaptació al sol. Aquest és el nostre fototipus. Com més petita sigui aquesta capacitat (en tenen menys les persones de pell clara, o les persones pèl-roges), més reduïda serà la capacitat de resistir el sol.

Per tant, la resposta a una mateixa radiació serà diferent segons l’individu que la rebi.

Us proposo que segons la taula següent esbrineu quin fototipus teniu i si voleu podeu explicar si teniu uns bons hàbits de protecció solar, o pel contrari us agrada posar-vos ben morenos/es i/o a vegades us heu cremat.

 

Fototipus

Tipus de pell

Reacció solar

Fototipus 1

Pell molt clara. Ulls blaus. Pigues. Gairebé albins.

Eritema intens. Gran descamació. No es pigmenten.

Fototipus 2

Pell clara. Ulls blaus o clars. Cabell ros o pèl-roig.

Reacció eritematosa. Descamació. Lleugera pigmentació.

Fototipus 3

Pell blanca (caucasiana). Ulls i cabells castanys.

Eritema moderat. Pigmentació suau.

Fototipus 4

Pell mediterrània. Cabells i ulls foscos.

Lleuger eritema. Pigmentació fàcil.

Fototipus 5

Morena. Tipus India, Sud-amèrica, indostànics, gitanos.

Eritema imperceptible. Pigmentació fàcil i intensa.

Fototipus 6

Pell negra.

No hi ha eritema, però sí bronzejat.


4 Respostes to “La teva opinió és important!”

 1. Costa M. said

  He trobat varies informacions per la web que indiquen efectes positius de la llum artificial sobre l’estat d’ànim. També parlen de la luminoteràpia, que es basa en l’ús d’unes làmpades per a millorar l’estat d’ànim sobretot en països nòrdics o a l’hivern, però no sé fins quin punt són fiables aquestes informacions ni si s’han fet estudis seriosos sobre aquest tema. A veure si algú en troba més informació…

  Pel que fa al fototipus… suposo que em puc autoclassificar en el fototipus 2, ja que tinc la pell i els ulls clars, i el cabell castany clar. La qüestió és que si vaig a la platja o a la piscina, acostumo a prendre poc el Sol i m’agrada protegir-me bé, amb una crema solar del factor més alt, tenint les ulleres de Sol ben a ma i fins hi tot posant-me sota un para-sol per no estar massa estona exposada.
  I si vaig d’excursió, a esquiar o qualsevol altra activitat a l’aire lliure intento portar sempre les ulleres de Sol, algun tipus de gorra i la crema protectora. Ja ho veieu, això no és un joc!!
  Sobretot mai m’exposo durant les hores que el Sol està més elevat sobre l’horitzó. I si estic amb els meus nebots evito que ells es puguin sobreexposar també, a la seva edat encara és més important anar en compte!
  Potser creureu que exagero una mica, però jo m’he cremat més d’una i de dues vegades i sé el mal que fa (i no crec que sigui la única…), i he descobert el que pot arribar a fer a posteriori i encara és pitjor… a més, tampoc no sóc una persona que li agradi molt estar al Sol, sempre he sigut més d’estar a l’ombra…

  Espero que us animeu i escriviu les vostres opinions i factors!!

 2. Roger said

  Doncs jo no he trobat cap estudi que parli directament de l’influència del clima en l’estat d’ànim, però he trobat diferents informacions relativament relacionades amb aquest tema, com ara que existeix el Trastorn Afectiu Estacional, que és un trastorn de la salut degut a canvis en les estacions (i, per tant, en el clima).

  Unes altres informacions de planes que podríem considerar de “baix nivell científic” són aquesta i aquesta.

  També vull comentar que Els Pets tenen una cançó on hi apareix aquest tema: “Aquest cony de temps“, del disc SOL de l’any 2000, crec.

  Vinga, molt interessants aquestes entrades !!!

 3. Costa M. said

  Bones Roger!! Moltes gràcies pel teu comentari!!

  Estic d’acord amb el que dius! i suposo que l’ús d’aquestes làmpades de luminoteràpia són per transtorns depressius d’aquest tipus “estacional”.

  En el tema del vent jo també et proposo una cançó:

  Es veu que està demostrat que en períodes de forts vents es produeixen més delictes, assassinats i suïcidis. Fins hi tot hi ha països on la legislació ho te en compte i poden rebaixar la pena en cas que el delicte s’hagi comès en un dia ventós!

  El que si que m’agradaria saber és si el clima, com a tal, te els efectes que es diu sobre les cultures: els nòrdics són més “freds” i els de països equatorials/tropicals són més “càlids”.

  En definitiva, em quedo amb la frase: “al mal tiempo, buena cara”

 4. […] – INFORMACIÓ SOBRE TIPUS DE PELL […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: